BTW-Aangifte / voorbelasting 

 

De meeste (kleine) ondernemingen zijn belastingplichtig voor de Omzetbelasting (BTW). Deze aangifte moet meestal in de maand na afloop van het kwartaal worden ingediend. Deze aangifte verzorgen wij uiteraard ook voor onze klanten.

Na afloop van het kwartaal levert u uw in- en uitkomende facturen bij ons in. Wij boeken dan alles in en dienen uw aangifte omzetbelasting in. We geven aan u door welk bedrag u over moet maken aan de Belastingdienst of welk bedrag u terug ontvangt en bewaren de aangifte in uw dossier.

Wat is voorbelasting?

Voorbelasting is de btw die je betaalt over aankopen die je doet voor je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de inkoop van kantoorartikelen of productiematerialen. Deze btw mag u, tijdens de btw-aangifte, aftrekken van de btw die je hebt berekend aan jouw klanten. Het verschil tussen die twee bedragen moet je betalen aan de Belastingdienst.

Mag ik de btw altijd aftrekken als voorbelasting?

Nee, dat mag niet altijd. Hiervoor gelden zes basisregels:

  • Bereken je geen btw? Dan mag je die ook niet aftrekken. Als je goederen of diensten verkoopt waarover je geen btw berekent, mag je ook geen btw aftrekken van de inkopen die je daarvoor doet. Je kunt worden vrijgesteld van btw omdat je bijvoorbeeld zeer weinig hebt aan te geven of omdat je werkzaam bent in een vrijgestelde branche.
  • Onduidelijke/onvolledige factuur. Heb je een factuur ontvangen waarop de btw niet duidelijk vermeld staat? Dan mag je geen btw aftrekken. Een factuur moet hiervoor aan bepaalde eisen voldoen.
  • Privéaankopen. Over aankopen die je koopt voor privégebruik, mag je geen btw aftrekken.
  • Eten en drinken. De btw van eten en drinken dat je koopt in een horecagelegenheid of van een cateraar mag je niet aftrekken. Koop je eten voor op kantoor, bijvoorbeeld voor jouzelf en het personeel? Dan gelden er andere regels.
  • Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken. Faciliteiten zoals huisvesting en fitness, maar ook kerstpakketten vallen onder personeelsvoorzieningen. De btw die je hierover betaalt mag je niet altijd aftrekken als voorbelasting. De btw kan worden afgetrokken als de uitgaven per persoon per jaar niet meer zijn dan € 227.